Odzračivanje radijatora – Korisni savjeti

Srijeda, 31 Listopad 2018 09:33

radijator

Kako ispustiti vazduh iz radijatora?
Odzračivnje radijatora je jednostavno, ali možda niste probali, pa vam nije još poznato. Možete sami da uradite, objasnićemo vam kako je to jednostavno, ne treba vam majstor.
Kada treba izvršiti odzračivanje radijatora?
- Kada napolju zahladi (početkom jesena) pre početka grijanja je neophodno, pošto toku leta postoji mogućnost da zbog isparavanja pokupi se vazduh u radijatoru. .
- Ako vršimo instalaciju novog radijatora, onda skoro obavezan.
- Kad se čuje neprijatan, ponekad i glasni zvuci „klokotanja“ u radijatoru.
- Najvažniji pokazatelj je što grijanje nije jako, odnosno postoji mogućnost da radijator je sasvim ili delimični hladno (ili gornji ili donji deo radijatora hladno).
Šta je potrebno za odzračivanje radijatora?

radijatori

Jako je jednostavno, 1 ključ za odzračivanje ali ako nemate, onda 1 odvijač, krpa ili mara, koju ćete posle izbaciti, pošto će biti masno, prljavo.
Šta je postupak?
- Važno je da pre nego što počnete, najpre grijanje bude uključeno, a ako imate svog sistema grijanja tj. imate kotao, da to radi. Na početku treba pogledati i obeležiti vrednost pritiska, što se pročita sa manometra.
- Prvo ćete početi odzračivanje stim radijatorom koji je na najvišem nivou. (Ako imate daljinsko grijanje možete početi bilo kojim radijatorom.)
-Kod odabiranog radijator potražite ventiacijski ventil. Postavite ključ ili odvijač u vijak i polako odvrnite, prema levo, ali ne do kraja. Krpu stavite ispod ventila, pošto mehurići i voda će zajedno izlaziti iz sistema. (Budite oprezni da voda ne dolazi do dodira sa rukom!) Ako ste odvrnuli vijak, čuje se šištanje, držite otvoreno ventil do tog momenta kada se šištanje prestane i počne da curi voda. Sada je vazduh ispušten iz radijatora i možete ponovo da zavrnete ventil, tj uviti vijak na desno, i proverite da voda ne curi iz ventila. Oprezno navijte vijak da ne bi oštetili navoj. (Ako mislite da ventilacijski ventil neispravan, oštećen, zapušten ili curi, onda mora se izmeniti na novu. Može se kupiti u radnjama za prodaju opreme za radijator. U tom slučaju zovite majstora!)
- Odzračivanje izvršite kod svakog radijatora.
-Ako ste završili odzračivanje svakog radijatora, proverite pritisak u kotao. Ako primetite pad pritiska, ima promene u odnosu na toga koju inače normalno primetite, napunite sistem vodom. Važno je da dobro zatvorite ventil preko kojeg ste napunili sistem sa vodom! Nakon nekoliko sati proverite ponovo pritisak .(Kod daljinsko grijanja to nema potrebe.)
-Ako radijator, radijatori ne griju ni dalje ispravno , ponovite postupak. Ako posle toga ne nestaje problem, zovitre majstora, stručnjaka!

blog radijator

 

1462 times