Koju da izaberem, kromirani ili inox radijator ?

Ponedjeljak, 10 Prosinac 2018 08:50

inox radijatori

Šta je razlika između Kromiranog i Inox radijatora?

U mnogim slučajevima postavlja se pitanja, šta je razlika između kromiranog i inox radijatora. Odgovor je relativno jednostavan.
Počnimo sa Inox, odnosno sa radijatorima od nehrđajućeg čelika. Kao što je u imenu, ovaj tip radijator je od drugog materijala. Proizvodi se iz nehrđajućeg čelika, nasuprot od farbanih radijatora. Farbani radijatori su od čelika. Nehrđajući čelik je plemenitiji materijal, proizvodnja je mnogo skuplja. To je razlog da su Inox radijatori skoro tri puta skuplji nego farbani radijatori.

radijatori blog inox

Naravno ima razlika između radijatora proizvedenih od nehrđajućeg čelika. Kao sobni radijator preporučuje se prvenstveno Inox radijator, sa nehrđajućim površinom kao poklopac, što se vidi na gornjoj slici.

serpentes designer radijator

Inox radijatori naravno proizvodi se i za kupaonicu. Praktični su, pošto u vlažnoj okolini kao što je kupaonica ne hrđaju. Površina Inox radijatora može biti polirana, tj svijetao, ali i abraziv koji je malo matt.
Kromirani radjatori su od čelika, isto kao što su farbani radijatori. Razlika je u tome, da kod kromiranog radijatora čelična površina obrađuje elektrolizom, i dobiva se tanki krom sloj na površini čelika (galvanizacija).
Krom je kemijski elemenat, metal iz periodnog sistema.

krom radijator sandra

Proces kromiranje, galvanizacija je kada se vrši nanošenje metalnog sloja na površinu predmeta drugog metala, radi poboljšanja kemijske i fizičke osobine osnovnog metala. Galvanizacija je elektrokemijski postupak koji se vrši u elekrolitu pomoću istosmjerne električne (galvanske) struje. U galvanskom procesu u elektrolitu u galvan kupki je kromov spoj, koji u toku elektrolize trpi redukciju i iz elektrolita taloži se na površinu metala.

jungle krom radijator

Krom, ili kromirana površina radijatora je svijetao!
Jel vam opis pomoglo, kako da razlikujete Kromiran i Inox radijator? Ako jeste, pritisni jedan LIKE, da bi informacija bila pomoć i drugima.

429 times