Vršite izgradnju? Renovirate? Pitanje oko grijanja nemojte zanemariti!

Ponedjeljak, 07 Siječanj 2019 13:10

radijatori blog renovirate

Obavezno pročitajte, ako želite da prijatno osjetite u vašem novom domu!

Nema boljeg, kada izgradnja kuće se završi. Sve je novo, zidovi i podovi, namještaji su sjajni, i prelijepa slika je već na zidu u dnevnoj sobi. Jeste tamo iznad komfortnog kauča u vašem stilu. Sve je u harmoniji, lijep je i sretni smo, cijela porodica! Samo kasnije primjetimo nedostatke... Da bi izbjegli „veću” problematiku, mi bi ovdje preporučili savjete i objašnjenje, razjašnjenje vezi grijanja, jer na kraju krajeva to može da bude ponekad i VELIKI problem. Važno je da nemojte ostaviti to na kraju posla! Jesmo takvi, da planiramo pločice jedan po jedan za kupaonicu, da to bude perfektno, vidimo unaprijed nabor zavjesa, samo ne obratimo možda dovoljnu pažnju na grijanje, mada to nam donosi komfort i dobar osjećaj toku zime. Vrlo važan dio našeg doma.

renovirate blog

Peć, kotao – od kojih tipova možemo birati?
O grijanju pasivne kuće nećemo pisati u ovom članu, pošto je kod ovih kuća optimalno, unaprijed projektovano inovativni sistem grijanja se ugrađuje. Klasični sistem grijanja ćemo tu malo razjasniti, ali nećemo pisati o novim inovativnim načinu grijanja kao što su toplotna pumpa, klima uređaji itd. Predlažemo vam, da već odmah na početku pitajte i vršite konsultaciju sa stručnjakom, inženjerom, i dogovorite mogućnosti i realnosti u smislu grijanja.
(Ako imate daljinsko grijanje, onda sljedeći dio možete preskočiti...)

Plinski kotao – Kondenzacioni plinski kotlovi
Počev od 01. siječanja 2017. na teritoriji Mađarske može da se montira isključivo kondenzacioni plinski kotao. Šta su prednosti i nedostaci? Prednosti: energetski efikasan, bezbjedan, pogodan je za podno grijanje ili zidno i stropno grijanje. Nedostatke: Ako želimo da koristimo za grijanje sa radijatorom (jer na teritoriji Mađarske uglavnom za takav sistem se koristi) onda zaista je potrebno više ili veće radijatore da se planiramo i stavimo. Kondenzacioni plinski kotlovi energetski su efikasne pri max. temperaturi vode od 50-55°C. Temperatura vode kod klasičnog tipa peći je 70-75°C. Ako je tempertura vode koji cirkuliše u sistem niža, potrebno je povjećati površinu prijenosa topline, da bi postigli potrebnu snagu, odgovarajuću toplinu.

Kombinovani kotao
Još je dozvoljeno ugradnja kombinovanih kotlova. Šta su prednosti i nedostaci? Prednosti: optimalan je za grijanje sa radijatorom, niske su operativni troškovi. Nedostatke: kod ovih tipa peći je veće zagađenje okoliša, i postoji kontinualna potreba radnika, operatera. To znači da treba jedna osoba ko kontinualno provjerava vatru, zato ne može se na primjer ni za vrijeme Božića da se otputuje ni na 3 dana zbog peći. (jedna ideja: odmah na početku vrijedno je planirati jedan jeftiniji električni kotao pored kombinovane peći. Zatim za vrijeme odsustva, samo jednim prekidačem sistem može da se prebaci na električni kotao, i tako jednostavno se drži zahtjevana temperatura.)

Električni kotao
Ovo je najjednostavniji i najčistiji način grijanja. Šta su prednosti i nedostaci? Prednosti: radi bez plina, nema potrebe za službeno licence, odobrenje, idealan je za grijanje sa radijatorom i za podno grijanje, bezbjedan, ne treba dimnjak, nema potrebe da se čisti dimnjak, nema potrebe za kontinualni operater, kotao je u odnosu na ostalo jeftin i jednostavan i nije skupo puštanje u rad. Nedostatke: Račun struje će biti povećan. (operativni troškovi su veći u odnosu na plinski kotao, ali ako se sabraju dopunske troškovi (dimnjak, razne službene odobrenje za gas) onda je pametan izbor i vrijedi se planirati sa električnim kotaom. Povrh toga cijena struje za narednih 20 godina će imati padujuću tendenciju, zbog mnogo efikasnije korišćenje solarne energije.)

Potrebno je odlučiti, želimo li grijanje površine ili grijanje sa radijatorom. Grijanje površine može biti grijanje poda, zida i stropa.

Podno grijanje – mnogima je to simpatična verzija grijanja, savršeno za kondenzacijske kotlove. Predonost: drži neprestano prijatnu temperaturu, ako nije previše visoka unutrašnja visina sobe. Nedostatak: sporo grije, tj. čeka se dugo dok stiže komfortna temperatura kuće. U prostorijama gdje je veliko isparavanje, potrebno je dodatno grijanje sa radijatorom zbog izbjegavanja kondenzacije pare. Pri kvaru treba srušiti pod.

Zidno i stropno grijanje – postaje sve popularnije i sve više i više moderan, savršeno za kondenzacijske kotlove. Prednost: drži neprestano prijatnu temperaturu. Nedostatak: sporo grije, tj. čeka se dugo dok stiže komfortna temperatura kuće. U prostorijama gdje je veliko isparavanje, potrebno je dodatno grijanje sa radijatororm zbog izbjegavanja kondenzacije pare. Pri kvaru treba srušiti zidove.

Grijanje klasično sa radijatorom – široko rasprostranjeni način grijanja, Prednost: odgovarajući komfortan osjećaj, brzo se podešava, brzo se zagrije prostor i osuši vazduh. Pri kvaru brzo se popravlja bez ikakvih srušenja. Nedostatak: ako je u sistemu sa kondenzacijskim kotaom, ima potrebe da se poveća broj radijatora ili da se ugradi veći radijator, i naravno zauzima prostor. Nekima nije estetski odgovarajuća. (Ovo može da se izbegava sa fenomenalnim dizajn radijatorima.)

Dizajn radijatori se može pronaći već skoro u svakoj boji. Lijepo se prilagodi u svaki interijer, u bilo kakvom stilu kreiranoj prostoriji. Toliko je ogroman izbor, da se zadovolji zahtjeve bilo kojeg modnog trenda.

Ovdje ćete dobiti malo uvid o jeftinim dizajn radijatorima:

team radijator senia group

radijator zumba senia group

carlos v radijator

boom radijator senia

essy radijator senia

389 times