Gdje sušiš veš toku zime?

Ponedjeljak, 11 Veljača 2019 13:07

Gdje susis ves toku zime

Gdje radijator blog

Znamo, da je najbolje riješenje za sušenje veša je napolju na vazduhu, da se osuši na suncu.
Ako vrijeme i prebivalište omogućava da sušimo napolju, time dilema sušenja je riješena. Čak i tada ako smo u mogućnosti da sušimo na balkonu ili na terasi.

Gdje blog

Ali šta se desi toku zime, ako nemamo mašinu za sušenje? Kad je napolju smrznuto hladno, vlažno? Šta se radi ako napolju je mraz i pada sneg? Ne možemo staviti veš napolju na tim hladnim danima!
Tada se dolazi kao fantastična ideja: stavimo na RADIJATOR

Gdje blog2

Ali ideja samo izgleda kao fantastična... Zašto se to odbija, da sušimo odjeće na sobnim radijatorima?
1. Nije zdravo. Zašto? Pošto bilo da je prirodan ili sintetički materijal, između vlakana materijala je fina prašina. Prašina u toplom vazduhu lebdji i mi udišemo ovu nevidljivo finu prašinu. Prašina u vazduhu signifikantno se povećava, što nije najbolje za zdravlje, pogotovo za pluće. Ali ako ipak nemate drugi izbor, nemojte staviti vlažan veš na radijator, prvenstveno u dečjoj i u spavaćoj sobi.
2. Povećava vlažnost u prostoru. U suvim stanovima to nije veliki problem, ali hladnijim vlažnim mjestima jeste. Pojavi se plijesan u vazduhu, kasnije na zid, na radijator i svugde u sobi. Povrh toga gubi efikasnost pokriveni radijator, i počinje spiralni efekat. Poznato je da plijesan u zatvorenom prostoru nije zdravo, za dugo vrijeme je jako štetno!
3. Visoka vlažnost skrati život radijatora, jer radijatori su glavnom od čelika. Hrđa i time postaje beskorisno.
4. Ni esteteski nisu lijepe na radijatoru stavljene čarape, majice, donje rublje. U lijepom sobnom dizajnu poremeti harmoniju.
Šta je najbolje rješenje? Šta bi bilo adekvatno rješenje za sušenje veša toku zime?
Nema idealno rješenje...Najprihvatljiv i najmanje štetno za zdravlje je sušenje u kupaonicu. Ne zadržavamo dugo u kupaonicu toku dana, time smo na kratko vrijeme izloženi udisanju prašine lebdjeći u vazduhu. Pločice u kupaonicu čisti se lakše, i plijesan se jednostavnije odstrani. Radijatori za sušenje ručnika se može čistiti mnogo lakše nego sobni radijatori. Dobar izbor kod radijatora za sušenje ručnika ako su cijevi radijatora ređe namještene, jer stavljanje rublja na radijator je mnogo lakše. Ako imate mogućnosti, često otvorite prozor i provjetravajte prostor!

Gdje blog3

Postoje i takvi radijatori za sušenje ručnika koji imaju pokretne dijelove, može se na te dijelove staviti rublje. Dobre su, jer griju i suše veš ujedno. U ovim pokretnim dijelovima isto struji topla voda i vlažan veš brže se osuši. Ovi inovativni radijatori su skuplje u odnosu na klasične radijatore za sušenje ručnika.

Gdje blog bonanza

Gdje blog jokerchrome

442 times